05 April 2017

BETAPA SENANGNYA ANAK DARA KITA ORANG NAK MENGORAT SEKARANG


BETAPA SENANGNYA ANAK DARA KITA ORANG NAK MENGORAT SEKARANG..

Apabila Anak Perempuan Baru Tingkatan 2 Dapat Hadiah Smartphone Canggih! Warkah Terbuka Untuk Mak Ayah Yang Sayang Anak.

Anda ada anak gadis. Umurnya sekitar 14 tahun (Tkgtn 2). Manis & Sedikit cantik.

Bagaimana budak lelaki boleh 'tackle' dia?

1) Masa di sekolah: dalam dan luar kelas.
2) Dlm perjalanan rumah-sekolah-rumah, kecuali mak/ayahnya hntar dia.
3) Barangkali petang: aktiviti ko-Kurikulum.
4) Mungkin 2-3 kali seminggu ke tuisyen.
5) Atau ketika aktiviti hujung minggu di sekolah.
Ternyata terbatas. Memang terhad. Syabas anak anda terkawal.

TETAPI...

kini tidak lagi.
Sepanjang masa anak gadis anda terdedah.
Anytime, Anywhere.
Mana-mana budak, remaja, malah dewasa lelaki boleh hubungi & berbicara dgn anak gadis anda tanpa anda ketahui.
Yes, yes, yes. That's true. Very true.
Sampai ke bilik tidurnya!
Sampai jam 12 tengah malam,
Sampai boleh berbicara bersemuka,
Sampai boleh lontar ayat2 pujuk rayu,
Sampai boleh pujuk dia tunjuk semua yg ada pada dirinya termasuk yg sesulitnya,
CUMA tak boleh sentuh dan pegang!
Tak apa itu lain kali "bisa diatur"
Bagaimana semua boleh berlaku?
Mudah saja. Puncanya kerana "sayang" anak!!!
Anak 14 tahun.
Malah ada yang 11, 12 tahun sudah diberikan Samsung, Lenovo, Asus, Oppo, Sony ...malah i-Phone.
Nokia 3310 tak main la!
Asalnya nak berinternet, berselfĂ­e, berFB, berWhatsApp, berWeChat, bertelegram, berinstagram.
DAN MENGAPA MAK-AYAH Beli telefon pada anak namun...
— tak pernah pantau
— tak tahu pantau
— tak ada masa nak pantau
Maka tunggulah saatnya.
Bukan dia pandai2,
Dia mungkin akan terikut kawan,
Dia belajar dari kawan.
Lambat laun pasti menyesal...
Anak itu kini boleh dan akan:
1) masuk video Iucah
2) anak p'puan tengok kemaIuan lelaki
3) anak lelaki tengok kemaIuan p'puan
4) tonton video Iucah
5) nampak semua jenis aksi
6) Seks lelaki sama p'puan
7) Seks p'puan sama p'puan
8) Seks laki sama laki
9) Seks sorang p'puan 2-3 lelaki
10) terima video dihantar orang lain
11) kekadang dia juga hntr kat orang lain
Itu belum masuk:
1) foto berahi
2) cerita berahi
Anak yg tersangkut fenomena ini:
1) Lupa sasaran.
2) Lupa pelajaran.
3) Ditakuti lupa Allah SWT.
Berikan telefon KONONnya:
1) anak senang contact ibubapa.
2) ibubapa mudah contact anak.
3) takut ada kecemasan.
4) konon anak nak bicara hal pelajaran dgn rakan2.
Namun...itu tidak lagi berlaku hari ini.
Setelah baca setakat ini masih relaks, tak rasa risau, bimbang @ takut anaknya memiliki handphone...
entahlah I'm dumbfounded.
Mak ayah perlu fikir 99 kali sebelum:
- izinkan anak miliki handphone.
- berkata "tak apa" anak aku tak camtu.
Sayang anak ...kawal
Sayang anak ...tegas
Sayang anak ...renung dalam posting ini.
Berbahagialah bagi ibu bapa yang dapat bertegas mengawal anak2 remaja kini..bukan senang..mak ayah kena kuat.. Takut selangkah lagi nak ke syurga.. malaikat tarik kaki.. nanti dulu.. anak panggil, isteri panggil..
ADUUHHH..!!!
P/s : Sekadar pengajaran buat kita semua_

2 comments:

  1. Betul tu, saya setuju sangat dgn statement ini..

    Anak bujang saya, sebaik abis exam spm, baru abahnya berikan hp, sbb itu sampai sekarang ni jk ada hal2 emergency, puas call tapi tak berangkat, mungkin dia lupa yang dia ada telefon, seringkali letak merata2 & ada ketika tiada bateri..

    Jarang2 di bawa ke mana2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dengan erti kata lain, bukan keperluan asas

      Delete