01 September 2017

Mari Kechek Kelate (Part 5)

Friday, September 01, 2017 0
Mari Kechek Kelate (Part 5)
61. Esok nak ambk mc sebab DEMAN

62. Jom sayang kita berjalan di bira pantai.

63. Orang ingat saya orang KL, sebab tak ada sikik habuk pun sleng kelantan

64. Ok murid2...bersedia ye...1..2..3...hunggar!

65. Bang.. Beri Burger 5. 2 tu bungkus, supit suku ya...

66. Jom kita lepak atas rongkas sekejap

67. Mmmmm.... bes la belda ni

68. tolong gahal kuat sikit kat patat kuali tu

69. Aku katok kan budok ni

70. Eh awak ni glenyar laa kutir baru tahu

71. Acu cuba tra test dulu bro

72. Sy ada kat pondak telefon ni.

73. Saya rasa dah perik tengok cerita hantu la

74. Kak..Bungkus mee goreng dua...buat samah2 ye

75. Beger satu....tak soh boh bawam

17 August 2017

Mari Kechek Kelate {Part 4}

Thursday, August 17, 2017 0

46. Banyak betul laa nyamak dalam bilik ini

47. Nakal-nakallah awk semua ni..nak suka saya dibuatnya

48. Ya Allah banyaknya tahi ayam monan kat tangga ni

49. Tea O ben sa, airnya muda sa...ahh lega nya.

50. Jangan main bawah pokok kelapa..nanti luruh woh nyor, tak dengar kata la...

51. Apa korang cakap ni..aku tak faham belah mana

51. Eee budak-budak ni asyik mengukas pokok, degil betul!

52. Siapa yang menanak nasi tu hangit lentung bau

53. Encik, uncle saya tak bagi tempek iklan dekat dinding ni

54. Saya tidak boleh main fb lama-lama takut dimurih isteri saya

55. Anak saya perlu bawa bocong tak untuk hari sukan, cikgu?

56. Jangan main di tanah nanti cemar kaki..

57. seluar saya soyak,tolong jahitkan

58. kenapa pasang radio tu kuat sangat...gegang la

59. Duit ade. Tapi tak tau la ade cemak mane lagi

60. Pakcik bagi peletim satu nak minum air..

10 August 2017

Mari Kechek Kelate {Part 3}

Thursday, August 10, 2017 0

31. Apa nak susah-susah potong, repih aje la

32. Tunngu semeta ya, saya mandi dulu, belengah badan ni

33. Bagus Ronaldo control bola, tapi sayang bola tu nacar jauh tadi

34. hati-hati, pegang la julai pokok tu jatuh nanti

35. Mengapa dia tu, menyetok karun, kesian pulak

36. Sudah banyak kali dah awak terkena dengan dia, mengapa tak perik lagi?

37. Jangan risau la lauk blana lagi ni, makan-makan!

38. Eh awak tertinggal bas ke, mengapa tidak cepat-cepat hambat tadi?

39. Semalam overtime, takkan hari ni pun kena ovetime juga, tak cekak la saya

40. Selalu bila saya mari di pejabat awak ni, awak selalu mengelik la

41. Aduh sakit kaki jerelus dekat birai parit td

42. nasiblah airnya taha kalau tak basah benjeruk dah

43. Bolehkah saya mintak rokak sebatam

44. Pakcik...nak beli menisam kerek 2 ringgit...letak dalam jabir rokrak

45. Balik rumah makan selalu nasi tu..takut basi

03 August 2017

Mari Kechek Kelate (Part 2)

Thursday, August 03, 2017 0
Mari Kechek Kelate (Part 2)

16. Kejap ye...tadi petir, tu letrik tak ada...sebab suis berjentap

17. Bang...bungkus air lanas satu

18. Makcik....mana duit cucur saya tadi

19. Makcik...bagi pletin satu, senang sikit nk minum air ni

20. Tokey...kakas sup ada jual?

21. Itik suka sangat la kalau main air char

22. Dik...jangan hungar laju sangat...nanti rebah

23. Tolong ambilkan suis kereta aku kt meja tu.

24. Boleh tolong koho sikit bercakap tu? Bising! Gelegak telinga saya

25. Suami saya semenjak kebelakangan ni gelenyar sungguh

26. Ishh budak-budak remaja zaman sekarang ni parok-parok belaka

27. Apa yang duk berleber tu gak Yang, pening mutar kepala abang tau

28. Aihh kereta saya ni selalu berona la kalau time nak gi kerja

29. Letih sungguh semalam sampai saya jendera tak sedar apa

30. Takut nak lalu gerentok kayu ni, kan rutuh

27 July 2017

Mari Kechek Kelate (Part 1)

Thursday, July 27, 2017 0

Adakah anda orang Kelantan? Cara percakapan anda baik. Bahasa Malaysia anda pun baik. Bila bertutur langsung tidak kedengaran slang mana-mana negeri. NAMUN... Identiti Kelate anda dapat dikesan Tanpa Anda Sedari bila anda terlalu CONFIDENT je bercakap seperti 90 ayat di bawah...
Selamat memahami loghat Kelate ye?

1. Saya rasa kena lalu ikut jalan atas tembak tu, baru laju sikit.
2. Encik, sabar-sabar. Lorak nak pergi kemana tu
3. Saya kurang suka warna kelabu tahi anying ni
4. Sakit hati betul saya dengan dia yang kerenat kat saya
5. Mari kita pergi encik, hujan sudah serik ni
6. Adik tuang air tu jangan banyak dik...padam-padam dah banyak tu
7. Kakak... bungkuskan saya pulut lempa satu
8. Macamana awak basuh baju ni habis pertik sawa
9. Adik...bagi saya tudung gelas ni...saya nk bawa kelik air ni
10. Mula-mula panaskan minyak...masukkan bahan kisar....tumis hingga naik bau...kemudian masukkan awas
11. Maaf la ya...rumah bujang macam ni la memang berkubang
12. Pasang cadar dan sampul bantal ni...bg nampak kemas sikit
13. Bang bagi supik satu
14. Tolong ambik kunci motor dalam sorak meja tu
15. Ayang...camne dah sial ke belum demam ayang tu?

Hehehe... confident je cakap kan - This collections are collected from around the online, in the comments and among friends ni, I dedicated this to all Kelantanese with love, enjoy! - ;)
Kredit : Razzi Rahman